Sprutteknik

Om du använder växtskyddsmedel är det viktigt att förebygga vindavdrift samtidigt som du vill ha ut den maximala effekten av ett preparat. Med rätt val av munstycke, sprutinställningar, vattenkvalitet och spruta i god kondition kan du optimera effekten samtidigt som vindavdriften minimeras. Att optimera spruttekniken är viktigt för ett lyckat resultat. Optimerad sprutteknik handlar om att dropparna ska hamna på rätt plats och ge den effekt som förväntas. Man kan med ett vattenkänsligt papper se avsättningen med det munstycke, tryck och flöde man kör, för att få en bild hur dropparna tränger in i ett bestånd. Förändrat tryck och flöde resulterar i förändringar av täckningen.

Vissa årstider och preparat kräver lite mer fokus på sprutteknik och planering så växtskyddsmedlets maximala effekt utnyttjas till låg miljöskada. Idag ställs stora krav vid bekämpningen och vissa produkter har krav i sin inregistrering med rätt munstycksval, teknisk utrustning, kolfilter, preparatpåfyllare och här hjälper vi dig att komma rätt.

Vi hjälper dig med vägledning till rätt val av sprutteknik, såsom val av spruta, uppgradering av befintlig utrustning och munstycken efter spruttyp.

Inom växtskyddsteknik erbjuds både kundbesök föreläsning, där vi idag medverkar på behörighetsutbildningar i Värmlands Län. 

Lars Pettersson

Växtodlingsrådgivare, Mark/Växtagronom
Västra Götalands län
073-0280734
lars@markvaxt.se
© 2011 – 2024 MarkVäxt 05 AB. All Rights Reserved
crossmenu